Omgaan met uw emoties

Hoe u omgaat met uw emoties tijdens uw hele behandelingspad kan van grote invloed zijn op uw welzijn.

Coping with your emotions

Het is volkomen normaal om een reeks aan ingewikkelde emoties te ervaren terwijl u zich aanpast aan een leven met chronische nierziekte (CKD). Het is belangrijk om open te zijn naar uzelf over hoe u zich voelt. Ervaar deze emoties zonder enig oordeel te vellen over uzelf. Het erkennen van uw gevoelens en het delen van zorgen over uw aandoening is een grote stap in de richting van positieve veranderingen in uw manier van denken.

Émotions que vous pourriez ressentir sous dialyse

Emoties die u kunt ervaren

Elke grote verandering in het leven gaat gepaard met emoties. Een diagnose van chronische nierziekte (CKD) is daar niet anders in. Het leven met dialyse vergt lichamelijke en geestelijke energie. Van tijd tot tijd kunt u zich overweldigd voelen door de emotionele uitdagingen die daarmee gepaard gaan.

Lees meer over de emoties waar u misschien mee te maken krijgt 

Obtenir le soutien émotionnel dont vous avez besoin sous dialyse

De steun krijgen die u nodig heeft

Onthoud dat u het niet allemaal alleen hoeft te doen. Uw arts en andere leden van uw zorgteam kunnen u in contact brengen met de steun die u mogelijk nodig heeft om met uw emoties om te gaan. Om het meeste te halen uit uw netwerk van ondersteuning, moet u misschien zelf het initiatief nemen – stel vragen, maak melding van symptomen en doe kennis op over uw aandoening. Ook verzorgers en gezinsleden kunnen een belangrijke rol spelen in het bieden van emotionele ondersteuning.

Het is belangrijk om heel eerlijk te zijn tegenover uw team van zorgverleners over de emoties die u voelt. Mogelijk maakt een sociaal werker of een psycholoog deel uit van uw team van zorgverleners. Voelt u zich hulpeloos, praat er dan over met uw arts. Kunt u niet met uw zorgteam over uw emoties praten, leg dan contact met plaatselijke bronnen van ondersteuning.

Vivre avec une insuffisance rénale chronique (IRC)

Bent u verzorger of heeft een van uw naasten dialyse nodig?

Bent u een verzorger of familielid van een dialysepatiënt, dan zal uw leven op de een of andere manier anders worden. Weten wat u kunt verwachten, zal helpen om u voor te bereiden op de toekomst. Lees meer over wat u kunt verwachten, hoe u uw naaste kunt steunen en waarom het belangrijk is om voor uzelf te zorgen.

Meer informatie

Wat wilt u bekijken?

Vie intime des patients sous dialyse

Intimiteit

Het is mogelijk om intieme relaties te onderhouden terwijl u dialyse krijgt. Kom meer te weten over intimiteit en dialyse.

Faire de l’exercice sous dialyse

Lichaamsbeweging en dialyse

Lichamelijk gezond blijven kan u helpen het meeste uit uw behandeling te halen. Kom meer te weten over hoe u actief kunt blijven terwijl u dialyse krijgt.

Voyager sous dialyse

Reizen en dialyse

ogelijk kunt u nog steeds op reis gaan terwijl u wordt behandeld voor chronische nierziekte (CKD). Kom meer te weten over reizen terwijl u dialyse krijgt.