Intimiteit

Intimiteit blijft mogelijk als u dialyse krijgt. Praten over eventuele problemen die u ervaart, is de eerste stap voor het behoud van intimiteit tijdens de behandeling.

Intimacy and Chronic Kidney Disease

Door alle nieuwe informatie die op u afkomt, kunt u zich afvragen hoe u bepaalde vertrouwde aspecten van uw leven kunt behouden. Zo kunt u het gevoel hebben dat seks belangrijk is voor uw lichamelijke en emotionele welzijn, maar dat er door de behandelingen, omgaan met medicatie en het voldoen aan verplichtingen op het werk en binnen het gezin weinig ruimte overblijft voor intimiteit. Het is normaal om u zo te voelen.

Mensen met dialyse ervaren vaak problemen met betrekking tot eigenwaarde, lichaamsbeeld en seksuele verlangens. De eerste stap in het omgaan met deze problemen is te communiceren met uw partner en met uw zorgteam.

Vie intime - Être intime avec une personne lorsqu’on est sous dialyse péritonéale

Intimiteit tijdens peritoneale dialyse (PD)

Krijgt u peritoneale dialyse (PD), dan kan seks oncomfortabel aanvoelen als uw peritoneale holte gevuld is met dialysevloeistof. Vraag uw PD-verpleegkundige of dit kan worden verwijderd voordat u seks heeft. Seks is mogelijk terwijl u gebruik maakt van een PD-apparaat. U en uw partner kunnen uitvinden wat de beste manier is om te vermijden dat aan de katheter wordt getrokken. Als alternatief kunt u uw PD-verpleegkundige vragen of u tijdens de nacht van het apparaat af mag om intiem te kunnen zijn.

Discuter des rapports intimes avec votre partenaire lorsque vous êtes sous dialyse

Intimiteit bespreken met uw partner

Voor het behoud van intimiteit is het belangrijk om te communiceren met uw partner over de invloed die chronische nierziekte (CKD) heeft op uw seksuele verlangens. Praat ook over hun gevoelens en behoeften. Praten over de lichamelijke en emotionele moeilijkheden die u mogelijk ervaart, kan leiden tot wederzijds begrip. Het kan u de mogelijkheid bieden om hiermee om te gaan op een manier die voor u beiden goed voelt. Misschien vindt u het ongemakkelijk om dit soort gesprekken te voeren. Echter, seksuele disfunctie is normaal voor mensen met chronische nierziekte (CKD). Erover praten kan helpen de spanning over dit aspect van uw relatie te verminderen.

Discuter du manque de désir sexuel sous dialyse

Gebrek aan seksueel verlangen

Er zijn een aantal redenen waarom u tijdens de behandeling soms wel en soms geen zin heeft in seks. Mogelijk heeft u last van pijn, vermoeidheid of een onbalans in uw hormonen. Dit kan uw verlangen naar seks verminderen. Ook kunt u zich zorgen maken over uw lichaamsbeeld of over uw seksuele prestaties, waardoor u geen lichamelijk contact wilt met uw partner. Het is belangrijk met uw partner over deze gevoelens te praten. Voelt u zich niet comfortabel bij geslachtsgemeenschap, bespreek dan samen andere mogelijkheden om toch lichamelijk contact te kunnen onderhouden. 

Als u en uw partner besluiten dat het prima is om geen seks te hebben, is het een goed idee om met uw arts te praten over wat de onderliggende oorzaak kan zijn voor uw gebrek aan seksueel verlangen.

Vivre avec une insuffisance rénale chronique (IRC)

Bent u verzorger of heeft een van uw naasten dialyse nodig?

Bent u een verzorger of familielid van een dialysepatiënt, dan zal uw leven op de een of andere manier anders worden. Weten wat u kunt verwachten, zal helpen om u voor te bereiden op de toekomst. Lees meer over wat u kunt verwachten, hoe u uw naaste kunt steunen en waarom het belangrijk is om voor uzelf te zorgen.

Meer informatie

Wat wilt u bekijken?

Faire de l’exercice sous dialyse

Lichaamsbeweging en dialyse

Lichamelijk gezond blijven kan u helpen het meeste uit uw behandeling te halen. Kom meer te weten over hoe u actief kunt blijven terwijl u dialyse krijgt.

Voyager sous dialyse

Reizen en dialyse

Mogelijk kunt u gewoon op reis terwijl u dialyse krijgt. Kom meer te weten over reizen met chronische nierziekte (CKD).

Adoption d’un régime sain pour les reins

Een niervriendelijk dieet volgen

Een niervriendelijk dieet kan heel nuttig zijn om u op uw best te voelen en op uw best te presteren tijdens uw behandelingspad. Kom meer te weten over uw voedingsgewoonte en dialyse.