Lichaamsbeweging en dialyse

Regelmatige lichaamsbeweging is belangrijk om fit en geestelijk gezond te blijven tijdens uw hele behandelingspad.

Exercising on Dialysis

Actief blijven terwijl u dialyse krijgt, heeft een hele reeks aan lichamelijke en psychologische voordelen. Regelmatige lichaamsbeweging kan uw gevoel van eigenwaarde vergroten, u geestelijk en lichamelijk blijven stimuleren en u nieuwe mogelijkheden bieden tot sociale interactie. Door het sporten kunt u zich ook meer als uzelf voelen. Het kan u helpen de fysieke en emotionele vermogens terug te winnen om de dingen te doen die u voor uw diagnose ook deed. Voordat u begint met lichaamsbeweging, praat eerst met uw arts over welke opties voor u de juiste zijn.     

Avantages physiques et émotionnels de l’exercice sous dialyse

Lichamelijke en emotionele voordelen van actief blijven tijdens dialyse

Lichaamsbeweging is cruciaal voor het behoud van een gezonde levensstijl, of u nu wel of geen dialyse krijgt. Beweging, in combinatie met een niervriendelijk dieet, kan u helpen een gezond gewicht te behouden, uw spieren te versterken en een helder hoofd en positieve gedachtegang te behouden. Regelmatige lichaamsbeweging is met name belangrijk om uw hart gezond te houden. Vooral bij chronische nierziekte (CKD) is dit van uitermate groot belang, omdat deze aandoening het risico op het ontwikkelen van hartziekte vergroot.

Différents types d’exercice sous dialyse

Welke lichaamsbeweging kan ik doen?

Als u behandeld wordt met dialyse zijn er veel verschillende soorten lichaamsbeweging die u met plezier kunt doen. Bewegen met dialyse kan al zo simpel zijn als met regelmaat een wandeling maken. Als u echter ook andere activiteiten kunt ondernemen, kan uw arts een aantal verschillende buitenactiviteiten aanraden, afhankelijk van de weersomstandigheden. En anders is er ook een reeks aan activiteiten die u binnen kunt doen.

 

Considérations spéciales à prendre en compte pour faire de l’exercice sous dialyse

Speciale overwegingen

Sommige dialysepatiënten hebben andere medische problemen die van invloed zijn op hun vermogen om regelmatig te bewegen. Twee van de meest voorkomende zijn diabetes en hartziekte. Heeft u deze aandoeningen, overleg dan met uw arts voordat u begint met lichaamsbeweging. Begin daarna langzaam met uw bewegingsplan en bouw de intensiteit en de duur van uw activiteiten in de loop van de tijd op.

Apport hydrique et exercice sous dialyse

Vochtinname en lichaamsbeweging

Zorgen dat het vocht in uw lichaam in balans is, is uitermate belangrijk wanneer men dialyse krijgt. Wees u ervan bewust dat u door lichaamsbeweging meer vocht verliest dan anders. Overleg met uw arts of u de hoeveelheid vocht die u drinkt moet aanpassen, en op welke wijze, als u lichaamsbeweging krijgt, zodat u gehydrateerd blijft en voorkomt dat de vochthuishouding uit balans raakt. Dialysepatiënten hebben vaak beperkingen voor wat betreft het drinken van water en ander vocht. Zorg er daarom voor dat u dit bespreekt met uw arts of verpleegkundige.

Wat wilt u bekijken?

Adoption d’un régime sain pour les reins

Een niervriendelijk dieet volgen

Een niervriendelijk dieet kan heel nuttig zijn om u op uw best te voelen en op uw best te presteren tijdens uw behandelingspad. Kom meer te weten over uw voedingsgewoonte en dialyse.

Voyager sous dialyse

Reizen en dialyse

Mogelijk kunt u nog steeds op reis gaan terwijl u wordt behandeld voor chronische nierziekte (CKD). Kom meer te weten over reizen terwijl u dialyse krijgt.

Vie intime des patients sous dialyse

Intimiteit

Het is mogelijk om intieme relaties te onderhouden terwijl u dialyse krijgt. Kom meer te weten over intimiteit en dialyse.