Zorgen voor iemand met dialyse

Elke nierbehandeling is uniek en heeft grote impact op het dagelijks leven. Dit geldt niet alleen voor de nierpatiënt, met ook voor de mensen die hen zorg en ondersteuning bieden tijdens het hele proces, de verzorgers.

Zorgen voor iemand met een chronische nierziekte (CKD) kan uitdagend zijn maar kan ook veel voldoening geven. Misschien maakt u zich zorgen over het feit dat uw dierbare ziek is en of u hen de hulp en ondersteuning kunt bieden die ze nodig hebben. Dit is heel normaal. Onthoud echter dat goed voor uzelf zorgen net zo belangrijk is. Inzicht in de impact die dit proces heeft, de verschillende eisen die de behandeling stelt en de nieuwe routines die u kunt verwachten, zullen u voorbereiden op de uitdagingen en u beiden in staat stellen om alles uit het leven te halen.

Faire face à vos émotions et aux changements de votre mode de vie

Omgaan met uw emoties en veranderingen in levensstijl

Zorgen voor iemand die begint met dialysebehandeling kan ook voor u grote veranderingen betekenen in het dagelijks leven. In het begin kan dit aanvoelen als een onoverzichtelijke hoeveelheid aanpassingen, maar naarmate u een routine opbouwt, zullen het dagelijkse gewoontes worden. Er zijn verschillende manieren waarop u zich kunt aanpassen aan uw nieuwe rol als verzorger, evenals aan uw gevoelens en de impact die dialyse kan hebben op uw levensstijl. 

Patient recevant une dialyse péritonéale automatisée (DPA) à domicile

Uw rol bij het ondersteunen van peritoneale dialyse (PD) begrijpen

Als de persoon voor wie u zorgt een behandeling met peritoneale dialyse overweegt, kan dit bij hem of haar thuis worden uitgevoerd, mogelijk tijdens de nacht. Thuis beginnen met peritoneale dialyse brengt veel voordelen met zich mee en u kunt daar op verschillende manieren aan bijdragen.

Hémodialyse à domicile - Préparation de votre maison pour l’HD à domicile

Zorgen voor iemand met hemodialyse thuis (HHD)

Als de persoon voor wie u zorgt, kiest voor hemodialyse thuis, zult u een actieve rol spelen bij hun zorg. Van veranderingen in huis tot hulp bij de behandeling of bij het houden aan een schema, ontdek welke belangrijke keuzes u mogelijk moet helpen maken.

Baxter_DTP_Illustration_ALL-12.png

Zorgen voor iemand met hemodialyse in het ziekenhuis

Veel mensen kiezen voor hemodialyse in het ziekenhuis als hun nierbehandeling. Er zijn bepaalde dingen die u moet weten om in dat geval voor hen, en voor uzelf, te kunnen zorgen. Ten eerste, hemodialyse in het ziekenhuis kan verschillende keren per week plaatsvinden en per keer 3-5 uur duren of zelfs een hele nacht. Dat is iets waar u zich beiden op moet voorbereiden.