Reizen en dialyse

Leven met dialyse hoeft u niet ervan te weerhouden om op reis te gaan. Hier kunt u meer te weten komen over de maatregelen die u moet treffen voor een veilige behandeling terwijl u op reis bent.    

Traveling on Dialysis

Veel patiënten met chronische nierziekte (CKD) vinden het belangrijk om mobiel te blijven en op reis te kunnen gaan; dit draagt bij aan het behoud van onafhankelijkheid. Mogelijk reist u voor uw werk of voor familie, of gaat u op reis gewoon omdat u dat plezierig vindt. Hoewel het reizen voor een dialysepatiënt wel wat speciale maatregelen vergt, heeft u nog steeds de mogelijkheid om uw reiswensen te verwezenlijken.

Voyager sous dialyse

Kan ik op reis gaan terwijl ik dialyse krijg?

Voor de meeste dialysepatiënten is het zeker mogelijk om op reis te gaan en door te gaan met hun behandeling terwijl ze weg zijn van huis. Mogelijk zal uw arts u zelfs aanmoedigen om te reizen, als u dat kunt, vanwege de emotioneel positieve boost die het u kan geven. Het is belangrijk om met uw arts te overleggen voordat u specifieke reisplannen maakt, zodat hij of zij u kan adviseren over de veiligheid tijdens het reizen en kan regelen dat u uw behandelschema blijft volgen terwijl u weg bent.

Voyager lorsqu’on est sur liste d’attente pour une greffe

Kan ik gaan reizen terwijl ik actief op een wachtlijst sta voor een transplantaat?

Ja, het is ook mogelijk om te reizen terwijl u actief op een wachtlijst voor een transplantaat staat. U moet echter wel uw transplantaatcoördinator op de hoogte brengen van uw reisplannen. Zij kunnen u adviseren of u snel genoeg naar huis kunt komen in het geval er een geschikte nier beschikbaar komt terwijl u weg bent. Is dat niet het geval, dan kunt u ervoor kiezen om ‘in de wacht’ te worden gezet terwijl u op reis bent. Het is belangrijk om nauwkeurige informatie te krijgen over hoe dit proces werkt voor de specifieke wachtlijst waarop u staat. Zo kunt u proactief zijn in het vinden van antwoorden op uw vragen voordat u plannen maakt om op reis te gaan.

Voyager - Voyager sous dialyse péritonéale

Op reis gaan als u peritoneale dialyse (PD) krijgt

Omdat patiënten met peritoneale dialyse (PD) regelmatig hun benodigdheden kunnen laten bezorgen op uw reisbestemming, hoeven zij vaak alleen hun eigen apparaat mee te nemen (als ze automatische peritoneale dialyse krijgen). Het is daarom over het algemeen makkelijker om te reizen met PD dan met andere vormen van dialyse. Krijgt u echter peritoneale dialyse (PD), dan zult u toch op tijd moeten plannen hoe u al uw benodigdheden voor uw behandeling moet inpakken en meenemen of hoe de producten voor de behandeling kunnen worden bezorgd.

Voyager en hémodialyse à domicile (HD à domicile)

Op reis gaan als u hemodialyse thuis (HD thuis) krijgt

De meeste patiënten met hemodialyse thuis (HD thuis) zullen vooraf een regeling moeten treffen om te worden behandeld in een behandelcentrum dichtbij hun reisbestemming. Uw ziekenhuis heeft mogelijk een reiscoördinator die u kan helpen bij het maken van deze plannen, dus vraag uw zorgteam om ondersteuning. Zorg er ook voor dat u alle medische informatie bij u heeft die u nodig heeft om te kunnen worden behandeld tijdens uw reis.

Voyager durant le traitement par hémodialyse en centre (HD en centre)

Op reis gaan als u hemodialyse in het ziekenhuis (HD in het ziekenhuis) krijgt

Wordt u behandeld met hemodialyse in het ziekenhuis (HD in het ziekenhuis), dan moet u van tevoren regelen dat u kunt worden behandeld in een centrum dichtbij uw reisbestemming. De meeste behandelcentra hebben ervaring met het coördineren van behandelingen voor reizende patiënten. Vraag aan uw zorgteam of iemand in uw behandelcentrum u daarbij van dienst kan zijn.

Vivre avec une insuffisance rénale chronique (IRC)

Bent u verzorger of heeft een van uw naasten dialyse nodig?

Bent u een verzorger of familielid van een dialysepatiënt, dan zal uw leven op de een of andere manier anders worden. Weten wat u kunt verwachten, zal helpen om u voor te bereiden op de toekomst. Lees meer over wat u kunt verwachten, hoe u uw naaste kunt steunen en waarom het belangrijk is om voor uzelf te zorgen.

Meer informatie

Wat wilt u bekijken?

Faire de l’exercice sous dialyse

Lichaamsbeweging en dialyse

Lichamelijk gezond blijven kan u helpen het meeste uit uw behandeling te halen. Kom meer te weten over hoe u actief kunt blijven terwijl u dialyse krijgt.

Adoption d’un régime sain pour les reins

Een niervriendelijk dieet volgen

Een niervriendelijk dieet kan heel nuttig zijn om u op uw best te voelen en op uw best te presteren tijdens uw behandelingspad. Kom meer te weten over uw voedingsgewoonte en dialyse.

Vie intime des patients sous dialyse

Intimiteit

Het is mogelijk om intieme relaties te onderhouden terwijl u dialyse krijgt. Kom meer te weten over intimiteit en dialyse.